CULTUUR OM DE HOEK
Krioelkunstenaar wil selfie-rust
 
Schilder- en collagekunst
...
Van beroep is hij belastingambtenaar, maar in zijn hoofd is Ed Hanssen (52) uit Nunhem een krioelkunstenaar.
 
In een paar jaar tijd bedacht hij wel twintig kunstprojecten. Zoals Selfportrait, als trage tegenhanger van de snelle selfiefoto’s.
 
Het raast, het klotst, het borrelt en het krioelt in zijn hoofd. Het ene kunstzinnige idee is nog niet uit het ei gekropen, of Ed Hanssen broedt al weer op het volgende. Wie op zijn website kijkt wordt omvergeblazen door minstens twintig projecten waar hij aan werkt. En de dag dat we hem interviewen heeft hij net de nacht ervoor zijn nieuwste project bedacht: mensen die elkaar één enkel woord schenken.
 
De meeste bekendheid vergaart Hanssen echter met zijn Selfportrait Drawing Community (SDC). Een snel groeiende club van inmiddels wereldwijd tweehonderd mensen, die elkaar over en weer zelfportretten sturen. De een tekent zeer natuurgetrouw, de ander bijna surrealistisch. De een toont zich geïrriteerd na een grote brand, de ander hoe hij zich voelt tijdens een concert van Franz Liszt. Via een Facebooksite met dezelfde naam (SDC) geven de deelnemers zich ook bloot aan de buitenwereld. Wat meteen opvalt is dat slechts weinig mensen lachen. De meeste zelftekenaars houden het bij bedenkelijke blikken. Ed Hanssen startte het project luttele maanden terug, als tegenhanger van de miljoenen selfies die mensen dagelijks via internet verspreiden. „Een selfie is snel gemaakt, maar meestal plat vermaak. Een leuke kop, op een leuke locatie, maar met weinig inhoud. Het zegt niets over de man of vrouw zelf. Ik daag mensen juist uit om eens écht naar zichzelf te kijken. Niet één klik en hup de selfie is klaar, maar juist door langzaam en bedachtzaam tot een getekend beeld van jezelf te komen. Met simpel gereedschap: houtskool, potlood, pen of Oost-Indische inkt.”
 
Hanssen zelf heeft inmiddels 101 zelfportretten gemaakt en is een beetje overvallen door het succes van de site. Zoals hij ook beduusd is van de respons die hij krijgt op het Mailartbooks-project. De Nunhemse kunstenaar stuurt collega’s over de hele wereld vier dunne velletjes papier, het soort waarmee je bij de bouwmarkt glasservies inpakt. Vervolgens mogen de deelnemers - zo’n 350 inmiddels - er naar eigen inzicht een kunstzinnig boekwerk van maken van vier, acht of zestien pagina’s, afhankelijk van hoe je de velletjes vouwt. Hanssen: „Zelf ben ik erg bezig met thema’s als kanker en dementie. Mijn moeder was ernstig dement en via m’n werk heb ik meermalen met kankerpatiënten te maken gehad. Het meest confronterend vond ik trouwens een documentaire op tv, waarbij de chirurg een donker kankergezwel liet zien dat hij net had verwijderd. Van de ene kant vond ik het vreselijk, van de andere kant vond ik de vorm, de textuur en de kleur fascinerend. Een soort grapes of death (druiven des doods, red). Die gedachte laat me sindsdien niet meer los: hoe kun je iets dat zo gruwelijk is toch mooi vinden?” Hanssen, die ooit van zijn bedrijfsarts het labeltje ADHD kreeg, heeft sowieso moeite om zijn gedachtenstroom tot bedaren te brengen. Zijn hoofd produceert voortdurend het ene na het andere idee, en zijn handen vertalen al die ingevingen in een stroom van honderden schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, collages, video’s en tekstboeken. „Ik kan niet leven van mijn kunst, want wie wil er nu een kanker- of dementieschilderij aan de muur.
 
Daarom verdien ik al meer dan 25 jaar de kost als belastingambtenaar.
 
Een rare combinatie hè, maar voor mij is het ideaal. Op mijn werk kom ik tot rust. Ja lach maar, ik ken de grapjes over ambtenaren.
 
Maar voor mij is overdag werken volgens protocollen juist een zegen. Zo komt er acht uur per dag structuur in mijn denken.
 
Vanaf 17.00 uur begint dan de chaos weer. Zodra ik thuis ben, krijg ik iets kluizenaarsachtigs.
 
Dan kan ik geen mensen of geluiden meer verdragen, want ik word overspoeld door honderden ideeën. ”
 
TEKEN JE EIGEN SELFIE Het Selfportrait Drawing-project is te vinden op internet via www.projectmailartbooks. com, en dan via het tabblad ‘Projecten’.
 
Daar vind je ook de meer dan 20 overige projecten van Ed Hanssen.
 
Onder de naam Selfportrait Drawing is er ook een pagina op Facebook.
 
Kunstenaar en belastingambtenaar Ed Hanssen uit Nunhem (foto en portret naast elkaar) met een aantal getekende selfies van mensen uit alle delen van de wereld.
 
[ Niet één klik en hup de selfie is klaar, maar juist lang en goed naar jezelf kijken en dan tekenen.]
 
(Bron: Dagblad de Limburger)
 
Met dank aan:
Ron Buitenhuis voor het interview.
Nico Geelen voor het beschikbaarstellen van de tekst.